Dagarna rusar förbi och jag insåg att jag inte berättat om resan till Filippinerna förra helgen än. Först begav vi oss till Manila och Subic (3 timmars bilfärd från Manila) där Gabriel hade möten i jobbet. Dessa städer såg vi inte mycket av förutom från ett bilfönster och hotellrum. 
 
Det spännande startade först när vi tog flyget till ön Palawan i västra Filippinerna. Där landade vi i Puerto Princesa en timme före utsatt tid (ganska bra på en 1,5 timmars flygning!) och blev skjutsade av en skönsjungande chaufför till Sunlight Guest Hotel. De nästkommande dagarna följde äventyr och utflykter såsom en krokodilfarm, island hopping (med sol, bad o snorkling), grottur, ziplining och båttur på en underjordisk flod. Såhär i efterhand var det lätt krokodilfarmen som var resans höjdpunkt eftersom vi där fick klappa både krokodiler och binturonger. Denna feting på 6 meter fick vi dock inte klappa:
 
 
Vad vi blev positivt överraskade av var att de satsar så mycket på Eco-turism på Palawan. Detta är till stor del initierat av borgmästaren, en forna kriminell gängledare som helt sadlat om och verkar göra mycket bra för ön. Här är några eko-visdomsord vid ingången till grottan:
 
 
Man fick heller inte röka eller skräpa ner någonstans i detta naturområde, tredje gången man blev ertappad blir man satt i fängelse.
Tyvärr är inte alltid kunskaperna om naturens bevarande alltid de bästa, till exempel uppmuntrades det att mata fiskarna under snorkelturer och ingen påpekade att man inte bör röra eller gå på korallerna. Men man måste ju börja nånstans och det är ju positivt att viljan att bevara och ta hand om djur och natur finns.
 
 
Här ser vi några av öarna vi besökte under vår "island hopping". Den första av dem existerar bara vid ebb så där gäller det att inte bli strandad.
 
 
Här startar båtturen på den underjordiska floden. Grottan är 8 km lång, men man åker bara 1,5 km in med båten, sen blir det för trångt. Inne i grottan såg man mängder av fladdermöss o svalor. 
 
 
 
Detta är från Puerto Princesas stadskärna. Trandsportmedlet på ön är tricycles. Eftersom det är en överbefolkning av såna har de olika färgkoder och de olika färgerna får bara köra på olika tider. 
 
 

2 kommentarer

mamma

22 Jul 2013 10:09

Grottan verkar häftig! (och allt det andra med förstås :) Nu ska vi iväg och "ekoturista" lite på Omberg ;)

pappa

22 Jul 2013 15:21

Tyvärr inga krokdiler eller fladdermöss på Omberg idag utan vi fick nöja oss med blågröna mosaiksländor och ett uppfriskande bad i Vätterns klara vatten.

Kommentera

Publiceras ej