Då var vi hemkomna till KL igen och kan bocka av ännu ett ställe på listan av platser att besöka! Sammanfattningsvis kan det sägas att Ho Chi Minh levde upp till förväntningarna när det gäller mycket god mat och snälla och vänliga människor (betydligt mer service minded än i många andra länder häromkring...). Däremot bör man tänka sig för vart i Ho Chi Minh man beger sig under regnperioden om man inte vill riskera att bli fast nånstans i några timmar tills det har regnat över. Vi hamnade mitt i en mycket häftig skur och sökte skydd i en trappuppgång till ett hotell, och bara några minuter senare var gatorna som floder med vatten flera decimeter vatten. Efter att ha stått i trappen en knapp timme sa min mage ifrån att det var långt över middagsdags, och vi fick helt sonika ta av oss strumpor och skor och börja vada omkring i floden...
 
 
Utöver denna händelse hade vi faktiskt ganska tur med vädret och regnet höll sig till de tider på dagen då vi ändå råkade befinna oss inomhus. Förutom jobb för Gabriel och träning och reseplanering för min del så hann vi med att besöka de flesta av Ho Chi Minhs sevärdheter inklusive Independence Palace, Cu Chi Tunnels, Ho Chi Minhs högsta rooftop bar, Ben Tanh market, Bitexco tower etc.
 
Vi gick även en matlagningskurs som var mycket spännande. Den började med att vi fick gå med våra två kocktjejer till den lokala marknaden och bland levande fiskar, krabbor och grodor införskaffa alla ingredienser till vår fyra-rätters lunch, Sen satte lagandet igång och vi producerade vårrullar, kycklinggryta, fisksoppa samt en stickyrice-efterrätt. Här ser ni Gabriel i full färd med att göra kokosmjölk och fritera vårrullar:
 
 
 
Såhär vacker mat lagade vi:
 
 
 
En annan höjdpunkt var hotellets helt nyöppnade rooftop bar som ska vara Saigons högsta. Eftersom vi var de allra första gästerna på öppningsdagen fick vi gratisdrinkar och njöt av både dessa och den fantastiska utstikten. Drinkarna var riktigt bra, några var innovativa med flytande kväve eller skum på toppen, och mycket goda.
 
 
Tornet med helikopterplattan halvvägs uppe är Bitexco Tower, den högsta byggnaden i Ho Chi Minh, och så snart vi förstod att det fanns en bar vid helipaden blev vi såklart sugna på att testa denna! Tyvärr är det inte som i KL där man faktiskt får sitta ute på helikopterplattan och inta sin drink, utan man får sitto inomhus med utsikt över helipaden och Ho Chi Minh. Utsikten var fin och drinkarna hyfsade men jag skulle nog ändå säga att takbaren på Pullman Hotel vinner, det är ju finare att ha utsikt över det häftiga Bitexco Tower än att ha utsikt från det så att säga...
 
 
Sista dagen besökte vi Cu Chi tunnels strax utanför staden, som är ett enormt tunnelsystem där Viet Cong, de rebellerna som kämpade för nordvietnameserna gömde sig och bodde i flera år trots amerikanernas många innovativa försök att få ut dem därifrån med spårhundar, snabbväxande gräs för att finna ingångarna etc. Själva stället var kanske lite för anpassat för turisterna och de hade bland annat breddat tunnlarna för att även lite större västerländska turister skulle ta sig igenom. Trots detta tyckte jag det var lite läskigt och måste faktiskt erkänna att jag vände i ingången och skippade att gå ner i dem. Höjdpunkten för Gabriel var en shooting range där man fick köpa kulor och skjuta automatvapen.