Dagen startas med en noggrann insmörjning av hela kroppen med sunblock spf 50. Denna kan verkligen rekommenderas:
 
 
Det är den enda solskyddsfaktor jag upplevt som faktiskt sitter kvar efter att man har badat. Den är dock ganska svår att smeta ut och man får stå ut med att gå omkring och vara ganska solkräms-vit hela dagen. Sedan får man skrubba rejält i duschen om man inte vill att den ska sitta kvar även till nästa dag… Men jag är oerhört nöjd eftersom den har skyddat mig från att se ut som en tomat/prickig korv som mina med-volontärer gjorde efter de första dagarna! 
 
Efter frukost på vårt guest house promenerar vi genom hela byn ner till hamnen (10 min promenad) där vår båt står redo att ta oss ut på revet klockan 09.00. Det är rekommenderat att ta strandvägen då det är ganska hett ute redan så tidigt på morgonen.
 
 
Så fort vi kommit ut på revet blåser det dock en skön bris som ger en behaglig temperatur. Vi klättrar då upp på taket på båten och ställer oss att spana efter dem. Det är inte det lättaste att försöka hitta dem, man får ju egentligen mest leta efter en skugga i vattnet. 
 
Man kan ju dock få god hjälp från andra båtar med snorklare och dykare som också är ute efter att hitta valhajar, så fort någon ser en haj styr ju alla båtar dit. Det roligaste är ju ändå när vi hittar dem själva och är de enda där, då kan man lugnt simma omkring med valhajen tills man själv eller den tröttnar och sticker ut på djupare vatten. Att få simma helt själv med en valhaj som lugnt cruisar fram strax under ytan är en riktigt häftig upplevelse! ”Jobbet” som ska göras under tiden är att ta id-foton och laserfoton, uppskatta hajens storlek, fota och dokumentera eventuella skador eller kännetecken samt särskilda beteenden av valhajen. 
 
 
 
 
Utöver detta antecknas alla förhållanden såsom GPS-koordinater, strömmar, väder, vattentemperatur, hur och åt vilket håll hajen simmar etc. Under en bra dag kan vi se 3-5 valhajar. Förutom själva valhajarna dokumenteras även andra båtar och andra stora djur vi ser (mer om andra spännande djur i senare inlägg). Eventuellt pausar vi någon gång då och då för att snorkla lite på ett trevligt rev eller om vi hittar nåt annat spännande såsom delfiner eller mantas. Lunchen intages i form av sandwiches, frukt och kakor på båten.
 
Efter ett antal timmar på revet blir man ganska trött och framåt 16-tiden brukar vi vara tillbaka i hamnen och beger oss då direkt till det lokala caféet där man intager små piroger eller kakor som mellanmål för att fylla på energiförråden. 
 
 
Efter en dusch beundras solnedgången på stranden och sedan görs databehandling som består i att lägga in alla observationer på datorn och ladda upp till ett stort valhajsnätverk samt identifiera de valar vi sett med hjälp av ett dataprogram som känner igen de enskilda individernas prickmönster i ett område alldeles bakom gälarna. Alla valhajar vi sett hittills har setts här förut, den mest frekventa är Fernando som sågs för första gången 2006 och setts flera hundra gånger sedan dess.
 
Efter middagen vid halv 8-tiden är det fritid. Man däckar dock ganska tidigt i sängen då all den friska luften, solen och simmandet tar ut sin rätt och man somnar nöjd och glad över att få varit så nära dessa härliga djur.