Förra inlägget handlade mest om orangutanger. Jag skulle dock även gärna vilja berätta om andra typer av apor som vi stötte på under resan. 
De mest frekvent förekommande var två olika typer av makaker, svinmakaker (kort svans) och krabbmakaker (lång svans). (Ja de fiskar faktiskt krabbor med sin långa svans!) Eftersom vi har makaker även hemma i KL var vi inte alltför uppspelta inför dessa apor. Men vi ändrade uppfattning och blev betydligt mer intresserade när vi fick bevittna en makak-fight från första parkett. Det var en stackars krake som råkat para sig med fel hona som blev nedjagad ner i vattnet under extremt tjoande och tjimmande. Vi trodde nästan han drunknat, men lite senare dök han upp några meter längre bort och kravlade sig försiktigt upp på stranden. Här är några bilder från den vilda fighten:
 
 
På första bilden ser ni vår båt i nederkant, vilket betyder att vi befinner ca 1-2 meter därifrån! Denna flock med apor var gigantisk (flera hundra) och det fanns flera såna här söta mini-makaker:
 
 
Två andra arter som är endemiska för Borneo är näsapor och röda langurer:
 
 
 
 
Till sist vill jag lägga till en bubblare: en flying lemur. Den är visserligen ingen apa, inte ens en halvapa (lemur) och den kan heller inte flyga, men konstigare djur får man leta efter (näsapan kommer dock även den ganska högt upp på listan över konstiga djur i mitt tycke). På svenska kallas vår flying lemur för pälsfladdrare. Ni får ursäkta den dåliga kvalitén på bilderna men de rör sig bara nattetid då de glidflyger mellan olika träd och är därför ganska svåra att fånga på bild.
 
 
 
Tittar man noga kan man se att den har en liten unge på magen.
 

2 kommentarer

den gamla i skogen

16 Aug 2013 09:22

What a wonderful World. Fint at få se bilderna av märkliga djurs fria liv. Här är jag glad om ett rådjur skymtar förbi

Den hemlösa

17 Aug 2013 09:23

Man blir ju skapligt sugen på att rycka den där näsapan lite i svansen... "come on apan, det svänger ju!"

Kommentera

Publiceras ej